Konsthall med Jens Ahlbom

Världens minsta konsthall finns på Kråkön, Hudiksvall – i en telefonkiosk. Årets utställning handlar om Mulle Mecks skapare, Jens Ahlbom.

Konsthallen i fiskeläget Kråkö hamn har varje år en ny konstutställning, med anknytning till Kråkön. Det lilla fiskeläget med de många konstnärerna har en årlig konstutställning, som sällan når kultursidorna. i år är illustratören Jens Ahlbom föremål för utställningen.

Han är sannolikt mest känd som Mulle Mecks tecknare. Han är också känd som illustratör av barnböcker i stort, bland andra böckerna om Lukas, Barnens svenska historia, Första sagoboken, Kungagubbben, Pyramidernas land: livet i det gamla Egypten och Jonathan på Måsberget, som var hans första bok, både som illustratör och författare.

Jens Ahlbom är utbildad till teckningslärare och arbetade som sådan i sex år innan han blev illustratör på heltid. Han är ledamot av  Svenska barnboksakademien (plats nummer 17).

Bakgrunden till konsthallen är intressant. Det är öns tidigare telefonkiosk, från en tid då det bara fanns en telefonen på hela ön. Öar med telefon var utmärkta på sjökorten. Med Telias avveckling av det fasta telefonnätet och mobiltelefonis intåg, har öarnas telefonkiosker blivit obsoleta.

Kråköns telefonkiosk fick dock nytt liv som konsthall, med benäget bistånd av flera konstnärer som har sommarviste eller kopplingar till ön, till exempel släkten Granath och Jens Ahlbom.

Tidigare utställare eller föremål för utställning har bland annat varit konstnären Olle Granath och prosten Olof Johan Broman.

Jörgen Bengtson