Hårte får större samlingslokal

Det blev ingen samling i Hårte för att köpa gamla skolan. Nu blir det istället tillbyggnad av en gammal kontorsbarack, som blir fiskelägets bygdegård. Kommunen godkänner att baracken utökad med 12 kvadratmeter till totalt 54 kvadratmeter, för att ge plats åt kök och handikappanpassad toalett. Tillbyggnaden ska ske i sommar. Inredning och utrustning kommer i takt med att det finns pengar i Hårte hamnföreningen, som äger Byastugan, som man kallar den.

I planerna för framtiden ingår att kanske öppna ett enkelt sommarkafé i lokalen.

När Hårteborna inte fick tillräcklig samling i byn för att köpa och rusta gamla skolan, såg det ut som om fiskeläget skulle stå utan samlingslokal. Så illa blev det inte. I slutet av 2012 invigde byborna den så kallade blå baracken i hamnen. Med ideellt arbete har byborna totalrenoverat en fallfärdig kontorsbarack, som hamnföreningen nu äger.

Primus motor bakom försöket att göra skolan till bygdegård och nu samla fiskeläget i en liten byastuga är Staffan Berg, hamnföreningens ordförande. Han ser arbetet med att rusta samlingslokalen som ett sätt att stärka byn.

Hårte är redan en föreningstät liten by, med hamnförening, två vattenföreningar, samfällighetsförening, båtklubb, webbplats (Hårte.nu), fiberförening – och egen sång, Hårtesången. Nu blir samlingen är tydligare med en gemensam, växande samlingslokal.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om arbetet med att skapa en samlingslokal i Hårte: Hårte får bygdegård, Skola ingen samlingslokal, Ingen samling i Hårte och Hårte får samlingslokal?

Jörgen Bengtson