Hårte får bygdegård

När Hårteborna inte fick tillräcklig samling kring gamla skolan som samlingslokal, såg det ut som om fiskeläget skulle stå utan samlingslokal. Så illa blev det inte.

I slutet av förra året invigde byborna en nygammal samlingslokal, den så kallade blå baracken i hamnen. Med hjälp av ideellt arbete har byborna totalrenoverat en fallfärdig kontorsbarack. Den kom till Hårte, Harmånger, i slutet av 1990-talet som en del i ett EU-projekt, som senare havererade. I dag äger hamnföreningen lokalen.

– Baracken invigdes med adventsfika och luciatåg  den 1 december. Vi var 34 personer som lyssnade till familjen Kardells luciatåg och därefter fortsatt musik av Hårte spelmän, skriver Staffan Borg, ordförande i hamnföreningen, på webbplatsen Harte.nu.

Nästa steg är att förlänga huset, för att ge plats åt ett kök. Huset ska också få vatten och avlopp.

Tankar finns att öppna ett enkelt kafé i den lilla bygdegården och kanske också ha utställningar och hantverksförsäljning där.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om bygdemobiliseringen för att få den tidigare skolan till samlingslokal, senast den 5 september 2012, Skola ingen samlingslokal. Intresset var för litet. Resultatet blev att församlingen, som tog över den före detta skolan från Harmånger kommun i början av femtiotalet, sålde den till en privatperson.

Hårte är en föreningstät liten by, med hamnförening, två vattenföreningar, samfällighetsförening, båtklubb, webbplats, fiberförening – och egen sång, Hårtesången. Nu har Hårte också fått en egen bygdegård i form av en upprustad kontorsbarack.

Jörgen Bengtson