Sponsring räddar Ljusnebadet

Hälsinglands enda femtiometersbassäng har varit hotad många gånger. Men nu är Ljusnebadet räddat tack vare privat sponsring. Den 15 juni öppnade det dödförklarade badet tack vare stöd från Sälls Åkeri, där ägaren Leif Säll satsar 160 000 kronor på att rädda badet. I maj i år beslutade Söderhamns kommun att satsa 200 000 kronor på badet.

Rivning, malpåse eller upprustning. Så såg alternativen ut för Hälsinglands största tempererade friluftsbad, Ljusnebadet, när politikerna i Söderhamns kultur- och fritidsnämnd den 27 maj 2013 tog ställning till badets framtid. En delad nämnd gick på linjen upprustning och anslog 200 000 kronor.

Ljusneparkens badförening, som driver badet, ville ha betydligt mer. Men den fick tillräckligt för att betala av skulder och kunna öppna badet veckan före midsommar.

Föreningen driver badet med hjälp av många ideella insatser. Föreningen fick ny styrelse i mars i år. Den har med stor entusiasm gett sig i kast med badet under våren och försommaren. Föreningens medlemmar har bland annat skurat bassänger, målat omklädningsrum, målat kiosk och reparerat staket.

I dag arbetar cirka 20 personer ideellt på friluftsbadet. Det finns fortfarande ingen långsiktig plan för badets upprustning, men med ny styrelse för badföreningen, 360 000 nya kronor i kommun- och sponsorstöd och en så här långt bra sommar, ser det onekligen ljusare ut för Ljusnebadets överlevnad och framtid.

Badföreningen tar dock inga segrar för givna. Enligt Söderhamns-Kuriren (13/7 2013) vågar styrelsen inte blicka fram mot nästa år.

– Det bästa vore om vi kunde ha framförhållning och en tioårsplan för badet, men det går inte. Just nu får vi ta en dag i taget, säger Anders Norlén i badföreningens styrelse till Söderhamns-Kuriren.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har det senaste dryga året haft fler artiklar om Ljusnebadet, Ännu ett år för Ljusnebadet (28/5 2013), Bad vind för våg (18/2 2013), Problem för enda badet (7/10 2012), Ljusnebadet öppnar (6/6 2012) och Respit för Ljusnebaet (4/4 2012).

Jörgen Bengtson