Stridspilot i 20 minuter

Sätt dig ner i stridsflygplanet Viggen, greppa styrspaken, släpp loss hästkrafterna och bli stridspilot.

Söderhamn F 15 flygmuseum kan vem som helst bli stridspilot under 20 minuter eller längre. En Viggensimulator ger en upplevelse, som är kusligt lik en riktig flygtur med stridsflygplanet Viggen. Erfarna flygvapenpiloter som provat simulatorn säger att man kan inte komma närmare känslan av att flyga ett riktigt stridsflygplan.

– Efter några minuter tror man att man flyger på riktigt, säger Helge Ljungström, museichef och tidigare stridsflygare på F 15, till tidskriften Ambassadör (nummer 6, 2013).

Simulatorn består av ett nosparti från AJS 37 Viggen – ”AJS” står för ”attack-jakt-spaning” – med alla instrument som hör till, till exempel styrspak, höjd- och fartmätare. Framför planet finns en 36 kvadratmeter stor och 180 grader bred bild av startbanan och omgivningen på F 15.

När du startar och börjar accelerera planet, stiger motorljudet samtidigt som bilden förändras med hjälp av filmer från sex projektorer. När du väl har lyft planet, går det bra att flyga över Söderhamn och gå vidare mot F 15:s gamla övningsområden. I luften är det fritt fram att excellera i flygkonster: göra rollar, looping, flyga upp-och-ner, dyka mot marken och stiga i brant bana. När du landar sker det med en erfaren pilot vid din sida, som stöttar dig i den svåra landningen.

Simulatorn invigdes tidigare i år. Intresset har varit stort. Folk från hela Sverige har åkt till Söderhamn för att spaka Viggen. Museet hoppaas att flygentusiaster från hela Europa ska hitta till flygmuseet i Söderhamn.

Flygmuseet är öppet juni–augusti alla dagar klockan 10–16 utom midsommarhelgens tre dagar. Maj och september är museet öppet måndag–tisdag klockan 9–12 och söndag 11–15, resten av året enligt överenskommelse. Museet drivs av F 15 Kamratförening.

Entré till museet är för vuxna 50 kronor och för barn 7–15 år 20 kronor. Flygsimulatorn kostar från 200 kronor (20 minuter).

Jörgen Bengtson