Gott om lax och abborre

Lax finns i massor i Ljusnan. I Norruppland finns anmärkningsvärt mycket abborre. Håller fisken på att komma tillbaka?

Sommarens laxfångst har varit ovanligt stor i Ljusne, med 400 laxar på i genomsnitt tio kilogram vardera. Toppnoteringen var en lax på 18,9 kilo.

– Otroligt bra, summerar Thomas Thyr, Ljusne sportfiskeklubb, i Söderhamns-Kuriren i dag.

Han tror att förklaringen till den goda laxfångsten är minskat yrkesfiske. Nu återvänder nästan all fisk till sina älvar och åar istället för att bli fångad på vägen. Samma goda utveckling noterar man även i andra älvar; i Älvkarleby vid Dalälven har också laxarna huggit mer än vanligt. Det är dock inte bara frid och fröjd med ökat laxförekomst. Laxen tränger  nämligen undan havsöringen, vilket inte sportfiskarna tycker om, eftersom öringen har en längre och ännu bättre säsong.

Kanske även abborren är på väg tillbaka på Hälsingekusten. Sveriges Radio P 4 Uppland rapporterade häromdagen att det finns massor av abborre på Norrupplands kust, som bara för några år sedan knappt hade någon abborre alls.

– Det är otroligt mycket abborre i år, anmärkningsvärt mycket, säger Johan Persson från Upplandsstiftelsen, som gjort mätningarna, till SR P 4.

Om abborrtillväxten sprider sig norrut till Gästrike- och Hälsingekusten är oklart. Både abborryngel och småfisk har stadigt ökat i trakterna norr om Forsmark de senaste åren, framför allt i riktigt skyddade havsvikar. Ingen vet varför. Det kan röra sig om naturlig variation, men det kan också vara en ökning som kommit för att stanna.

Jörgen Bengtson