Anrik marknad i Hudik

En av Norrlands få historiska marknader som överlevt i modern tid öppnar på fredag i Hudiksvall, Hälsinge marknad. Den är Hudiksvalls och Norrhälsinglands stora folkfest och hemvändaraktivitet. Under tre dagar träffar folk gamla vänner, handlar på klassisk marknad och upplever den stämning som en av Norrlands största marknader har.

Hudiksvalls kommun tar vara på detta genom att arrangera en företagarmässa under lördagen, för att locka utsocknes besökare att slå ner bopålarna i Hudiksvall. Mässan är utspridd i galleriorna Guldsmeden och Fyren i Hudiksvall.

Hälsingtuna sockens hembygdsförening drar också nytta av marknaden och arrangerar sig egen. Utanför Hälsinglands museum blir lördag klockan 9–12 torgförsäljning av ”hemodlat, hemkokat och hembakat”.

Hälsinge marknad pågår från fredag klockan 16 till söndag klockan 18 – med nattuppehåll – och med samma återkommande utbud av försäljare och nöjesfält. I år finns omkring 475 knallar på plats, som bemannar cirka 225 stånd.

Hälsinge marknad är en av Hälsingekustens stora, återkommande arrangemang‚ dessutom det enda med flera hundra år på nacken. Hälsinge marknads moderna motsvarighet i Söderhamn är Strömmingsleken.

Historiskt var Hälsinge marknad en av många höstmarknader i Norrland. Den har haft olika namn under årens lopp, bland annat Höstmässan. Med tiden blev marknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra historiska marknader, fortsatt Hälsinge marknad att finnas in i modern tid.

Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda i Norrland utanför Lappland och Norrbotten, som fick en fortsättning i modern tid.

År 1972 startade Hälsinge marknad i sin nuvarande form, med Kotorget som marknadsplats. I början av 1990-talet flyttade den till Glysisområdet. Liksom förra året är över 300 knallar och nöjesfält på plats.

Numera finns det massor av marknader i Norrland. Hälsinge marknad står sig, både historiskt och besöksmässigt. Hälsinge marknad kallar sig för ”Norrlands och Hudiks största folkfest”. Den samlar cirka 60 000 personer under tre dagar.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 6 september 2013