Rekordmånga på marknaden

Hälsinglands marknad framför andra, Hälsinge marknad, samlade rekordmånga besökare i helgen, närmare 70 000 personer.

Hälsinge marknad är, som Långvind.com skrev förra veckan, en anrik marknad i Hudik. Den är enda höstmarknad i Norrland utanför Lappland och Norrbotten, som har överlevt från äldre tid. Och i år var besökarna många.

– Det har nog aldrig tidigare varit så här mycket folk på marknaden. Fredagen var helt otrolig. Det brukar vara lite lugnare då, men det var väldigt mycket folk då också, säger marknadsgeneralen, Hans Bäckström, till Hudiksvalls Tidning (9/9 2013).

Det vackra högsommarvädret var säkert en viktig förklaring till att så många kom till marknaden runt Glysisvallen. Över tiden stärker sig också Hälsinge marknad som stor folkfest och hemvändaraktivitet. Hans Bäckström har varit marknadsansvarig sedan 1981 och har aldrig upplevt så fint väder en marknadshelg.

Tidigare var marknadskvällarna förknippade med fylla. Redan innan marknaden flyttade från Kotorget till sin nuvarande plats för cirka 20 år sedan, hade polis och socialtjänst börjat få bukt med fylleriet. Nu är de två marknadskvällarna synnerligen städade tillställningar, då polisen gör några eller inga ingripanden. Polisen tog hand om två personer för tillnyktring på fredagskvällen och inte någon under lördagen.

Jörgen Bengtson