Snö förebådar vinter

Under natten mot torsdagen kommer säsongens första snö på Hälsingekusten, enligt väderleksprognosen.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har utfärdat en klass-1-varning för Gävleborgs län. SMHI:s prognos talar om snö från natten till torsdag till och med natten mot fredag. SMHI räknar med att det faller fem till tio centimeter nysnö.

Snö förebådar visserligen vinter. Men vintern är långtifrån här. Vinter är det först när dygnsmedeltemperatur är under noll grader Celsius fem dygn i följd. Vintertemperatur kan det vara en enskild dag, bara det är under noll grader ett dygn. Hittills under denna säsong  har Hälsingekusten inte haft någon vinterdag.

I SMHI:s tiodygnsprognos för Hälsingekusten är det fortsatt höst. Inte ens en enskild dag kommer det att vara vintertemperatur.

För de flesta är det inte vinter förrän snön och fallit och blivit liggande. SMHI talar bara om meteorologisk vinter, men erkänner på sin webbplats att vinter för de flesta är mer än en temperatur strax under noll grader.

– Riktig vinter ska enligt de flesta vara kall och bjuda på gott om snö, skriver SMHI på sin webbplats.

SMHI kastar också in en tredje definition på vinter.

– Det finns även en kalendarisk definition som säger att vintern omfattar månaderna december, januari och februari.

Jörgen Bengtson