Hälsingegårdar i konstfokus

Hälsingegårdarna blev en del av världsarvet på grund av sina festlokaler och deras konstnärliga utsmyckning. Nu ska ett fyraårigt projekt syna de praktfulla väggmålningarna. Fjorton miljoner kronor är avsatt i projektet, som i minsta detalj ska studera Hälsingegårdarnas bildkonst.

Projektet börjar i januari och leds av Göteborgs universitet. Experter från hela landet och en rad områden kommer till Hälsingland för att kartlägga Sveriges senaste världsarv och då mer specifikt väggmålningarna. Forskarna kommer att analysera allt från färgpigment till motiv.

– Det är ett unikt kulturarv och folkkonst som uppvisar en rad olika högklassiskt konstverk. Vi vill på det här sättet lyfta fram hälsingemåleriet och folkkonsten i de här trakterna, säger Inga-Lill Nyström, lektor på Göteborgs universitet, till Sveriges Radio P 4 Gävleborg (28/11 2013).

– Om fyra år kommer vi förhoppningsvis veta var man fått tag på sina material, vad de innehåller och vi kan ge rekommendationer om hur man kan exponera dem ljusmässigt, säger hon.

Jörgen Bengtson