Loppmarknader i mängd

Hudiksvall hyser Norrlands största samlarmässa och bakluckeloppis. Nu etablerar två loppmarknadsgiganter sig i stan, Röda korset och Erikshjälpen.

Röda korset öppnar sin butik, Bikupan, första advent. Det blir en 350 kvadratmeter stor loppmarknad med kafé i den tidigare möbelaffären mittemot Åhléns parkering i centrala Hudiksvall. Bakom satsningen står Hudiksvalls Röda kors-krets med Kent Jonelind i spetsen.

Röda korset har motsvarande butiker med kafé i både Bollnäs och Söderhamn, men har hittills saknat det i Hudiksvall. I Sörforsa finns däremot Bikupan sedan många år.

– Vi hoppas att det här ska bli en samlingspunkt för ungdomar, nyinflyttade och nyanlända, säger Kent Jonelind om etableringen på Trädgårdsgatan till Hudiksvalls Tidning i dag.

Erikshjälpen, som tillsammans med Röda korset är dominerande aktörer på loppmarknadsområdet, kommer inom kort också att etablera sig i Hudiksvall. Erikshjälpen har stora butiker i både Söderhamn, Bollnäs och Edsbyn.

Sedan tidigare finns flera etablerade loppmarknader i Hudiksvalls stad, som har öppet året om och i några fall också rymmer kaféer. Störst är Café 7:an på Västra Tullgatan 7, Biståndsbutiken Omtanken (har också kafé) på Hamngatan 23, Bättre begagnat under Ica Träffpunkten på Djupegatan 47 och Larssons loppis på Djupegatan 30.

Med öppningen av Bikupan och Erikshjälpen blir Hudiksvall Hälsinglands främsta loppisstad. Till detta kommer att Hudiksvall har Norrlands största samlarmässa, Hudiksvalls antik- och samlarmässa i april, och Norrlands största bakluckeloppis på Kattvikskajen i maj.

Hälsingekusten och Hälsingland som helhet är ett eldorado för lopp-, pryl-, kuriosa- och antikmarknadsälskare, i synnerhet om man räknar in alla auktioner som också finns.

Jörgen Bengtson