Optofiber till Vintergatan

Det fritidshusdominerade området Vintergatan, Idenor, får fiberoptisk anslutning till Hudiksvalls stadsnät, Fiberstaden AB. Post- och telestyrelsen (PTS) har anslagit pengar till en fiberanslutning. Grävningarna till Vintergatan är redan igång.

Därmed får ytterligare en ort på Hälsingekusten i Hudiksvalls kommun bredband med mycket hög överföringskapacitet i båda riktningarna, vilket bara fiber ger.

Hudiksvalls kommun fortsätter alltså bredbandsutbyggnaden med optofiber. Förutom Vintergatan står ytterligare sex orter och bygder utan bredband på tur att få en supersnabb, digital motorväg. Hudiksvalls kommun skickade i våras in ansökan till Länsstyrelsen Gävleborg och PTS om fiberutbyggnad till sammanlagt sju nya områden.

På Nordanstigskusten finns två fiberanslutningsprojekt, i Hårte och Harmånger.

På Hälsingekusten i Hudiksvalls kommun saknar följande orter och bygder av betydelse – från norr till söder – fiberoptisk bredbandsanslutning: Rogsta Bergön (har delvis bredband via telenätet), Stensön, Storsand-Lakbäck-Drässviken, Arnöviken, Kuggörarna, Hölick och Gackerön (har delvis bredband via telenätet).

Sedan tidigare har ett stort antal orter och bygder längs kusten fått fiber via det kommunala stadsnätet – vissa abonnenter har anslutning via telenätet sista sträckan. Från norr till söder är orterna: Stamnäs, Via-Bro, Malsta, Norsta, Hovsätter, Lingarö, Skålbo, Maln, Hudiksvall, Tjuvskär, Mellanbyns fritidsområde, Mellanbyn, Saltvik, Båsfjärd, Vintergatan, Iggesund, Mössön, Njutånger, Örängesnäset, Borka, Enånger, Haga, Finnicka, Fjäle, Långvindsbruk och Långvinds fritidsområde.

En del av dessa samhällen och bygder – till exempel Saltvik, Båsfjärd, Vintergatan och Fjäle – har inte optofiber till samhället, vilket gör att det sannolikt blir aktuellt att ersätta telefonkabel med fiberkabel på flera ställen. Först ut blir Vintergatan.

Jörgen Bengtson