Strandstädning avslutad

Idrottsrörelsen har i år städat bort 68,5 ton skräp från 356 svenska stränder. Det har skett inom ramen för projektet Städa strand, som drivs av den ideella organisationen Städa Sverige.

– Vi har tagit hand om allt från glas och plast till kassaskåp och döda sälar, säger projektledare Anton Hedlund på Städa strand till tidningen Bohusläningen.

Organisationen har städat Sverige i över 20 år. I år stod 4 640 personer i 139 föreningar för strandstädningen, som gick av stapeln för fjärde året.

I år satte strandstädningen rekord i antal deltagare, föreningar, säckar och insamlat skräp.

Liksom tidigare år är det mest skräp på Västkusten, där mycket flyter in från fiskindustrin.

Städa Sverige har i över 20 år engagerat en halv miljon barn och ungdomar att städa olika delar av Sverige. I dag omfattar städningen vägar, vatten, stränder och kommuner i stort. Föreningen har under två decennier samlat in 1,6 miljoner säckar skräp på en sträcka motsvarande nio varv runt jorden. Detta har genererat cirka 195 miljoner kronor till idrottsrörelsen.

Skräpet i hav och sjö blir till mikroskopiska partiklar, som påverkar djur- och växtlivet. Naturen behöver lång tid på sig för att bryta ner bland annat plast- och metallskräp i vatten:

• fiskelinor, 600 år
• plastflaskor, 450 år
• aluminiumburkar, 200 år
• plastpåsar, 1–20 år

Jörgen Bengtson