Koll på vind och vatten

I Svens och andra stormars kölvatten, är det många som vill hålla koll på vattenhöjd, vindstyrka och vindriktning i realtid. Sjöfartsverkets vind- och vattentjänst, Viva, ger den möjligheten, både på webb och i mobil.

Sjöfartsverket uppdaterar fortlöpande Viva med information om vattennivå, vindstyrka – både medelvind och byvind – och vindriktning i farvatten, som är viktiga för sjöfarten.

Precisionen är så bra att det avviker högst fem centimeter i vattennivåmätningen, som sker var sjätte sekund och redovisar ett medelvärde av tio mätningar. Vindmätningen sker också var sjätte sekund och redovisas i form av medelvärde för tio mätningar.

Informationen kommer från Sjöfartsverket cirka 90 mätstationer runt kusten – från Kalix i Norrbotten hela vägen runt kusten till Stretudden i Bohuslän – och i Vänern och Mälaren. Hälsingekusten har tyvärr bara en mätstation, utanför Ljusne (Orrskärskajen). Närmaste stationer finns utanför Gävle, på Egggrund och Finngrundet, och utanför Sundsvall, på Spikarna.

Viva-systemet kom till för att stödja Sjöfartsverkets lotsar och öka säkerheten i samband med lotsning av fartyg.

Tjänsten är gratis – och populär. Framför allt apparna växer i popularitet. Förra måndagen gjorde användarna 383 460 uppdateringar av väderläget via apparna.

Viva-tjänsten finns för mobiler i form av appar för iphone- och androidtelefoner.

Viva-tjänsten finns på sjofartsverket.se. Webbversionen kräver att man har Microsoft Silverlight installerad i webbläsaren.

Jörgen Bengtson