Oljesanering även 2014

Arizona Chemicals oljeutsläpp i Söderhamns skärgård 2011 skulle vara sanerad 2012. Nu visar det sig att saneringen kommer att pågå även 2014.

I tisdags stämde staten Arizona Chemical för utsläppet av råtallolja och kräver 5,5 miljoner kronor i böter. I Söderhamns-Kuriren i dag står det klart att saneringen inte heller blir klar 2013. Trots att antalet sanerare är fler i dag än för ett år sedan, så räcker inte resurserna till för att avsluta saneringen i år.

Den 20 december 2011 sprang en av Arizona Chemicals cisterner läck: 800 000 liter olja rann ut i skärgården utanför Sandarne.

Från början räknade Söderhamns kommun, som sköter saneringen, med att oljan skulle vara borta från den känsliga skärgårdsnaturen hösten 2012. Så blev inte fallet.

Våren 2013 räknade kommunen med att oljesaneringen skulle vara klar lagom till tvåårsdagen av utsläppet. Nu flyttar kommunen ännu en gång fram slutdatum.

– Det lär bli fortsättning våren 2014, skriver Kurirens reporter.

Och det lär bli en fortsättning även på Hälsingekusten.se.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om oljeutsläppet: Arizona bygger nytt, Sanering tar än mer tidSaneringen tar mer tid, Annan typ av cistern i dag, Oljesanering tar två årNya tag i oljesaneringNytt oljeutsläpp i Sandarne, Utdragen oljesanering, Råtallolja bestående problem, Råtalloljan fortsatt problemTvåhundra fågelhjälpare redo, Dyr och sen oljesaneringOljesanering med problemVar finns råtalloljan? och Storm- och oljekaos på kusten.

Jörgen Bengtson