Upp och ner för loppor

Print Friendly, PDF & Email

Det går upp och ner för Söderhamns loppmarknader. Nu klappar två loppmarknader igen. På nyåret flyttar loppmarknaden ALU Marma till Söderhamn. Samtidigt expanderar dominerande Erikshjälpen.

Två relativt nyöppnade loppmarknader i centrala Söderhamn stänger i december. Vintagebutiken Skrud på Norrtullsgatan 34 klappar igen på grund av tidsbrist; ägaren, Mia Nylander, hinner helt enkelt inte med att driva butiken parallellt med arbete i Gävle och boende i Uppsala. Barnklädersbutiken Barnens Second Hand på Köpmangatan 17 A stänger för att ägaren studerar och forskar på heltid och dessutom väntar barn.

Erikshjälpen Second Hand på Norra Hamngatan 41 expanderar, dels med utvidgade öppettider, dels med större butiks- och lageryta.

Nedläggningshotade ALU Marma överlever, trots att ABF drar sig ut verksamheten. ABF har sedan 1993 drivit ALU Marma som ett biståndsprojekt i samarbete med Arbetsförmedlingen. När ABF tidigare i år ville lägga ner verksamheten, såg det dystert ut för loppmarknaden och aktivitetscentret som sysselsätter 13 personer i olika former av åtgärder. Räddaren är föreningen Pecory Barnens vänner, som tar över verksamheten.

Verksamheten flyttar till Ericssons gamla fabrikslokaler i Björnänge i Söderhamns nordvästra utkant. Den 13 januari öppnar ALU Marma i ny regi.

Parallellt med loppmarknadernas fall och uppgång i Söderhamn, händer än mer på loppmarknadsfronten i Hudiksvall. Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com berättade om detta i artikeln Loppmarknader i mängd (30/11 2013). Första advent öppnade Röda korset butiken Kupan Second Hand på Trädgårdsgatan 12 i centrala Hudiksvall. Inom kort öppnar Erikshjälpen Second Hand även i Hudiksvall.

Sedan tidigare finns fyra etablerade loppmarknader i Hudiksvalls stad: Café 7:an på Västra Tullgatan 7, Biståndsbutiken Omtanken (har också kafé) på Hamngatan 23, Bättre begagnat under Ica Träffpunkten på Djupegatan 47 och Larssons loppis på Djupegatan 30.

Jörgen Bengtson