Upp och ner för loppor

Det går upp och ner för Söderhamns loppmarknader. Nu klappar två loppmarknader igen. På nyåret flyttar loppmarknaden ALU Marma till Söderhamn. Samtidigt expanderar dominerande Erikshjälpen.

Två relativt nyöppnade loppmarknader i centrala Söderhamn stänger i december. Vintagebutiken Skrud på Norrtullsgatan 34 klappar igen på grund av tidsbrist; ägaren, Mia Nylander, hinner helt enkelt inte med att driva butiken parallellt med arbete i Gävle och boende i Uppsala. Barnklädersbutiken Barnens Second Hand på Köpmangatan 17 A stänger för att ägaren studerar och forskar på heltid och dessutom väntar barn.

Erikshjälpen Second Hand på Norra Hamngatan 41 expanderar, dels med utvidgade öppettider, dels med större butiks- och lageryta.

Nedläggningshotade ALU Marma överlever, trots att ABF drar sig ut verksamheten. ABF har sedan 1993 drivit ALU Marma som ett biståndsprojekt i samarbete med Arbetsförmedlingen. När ABF tidigare i år ville lägga ner verksamheten, såg det dystert ut för loppmarknaden och aktivitetscentret som sysselsätter 13 personer i olika former av åtgärder. Räddaren är föreningen Pecory Barnens vänner, som tar över verksamheten.

Verksamheten flyttar till Ericssons gamla fabrikslokaler i Björnänge i Söderhamns nordvästra utkant. Den 13 januari öppnar ALU Marma i ny regi.

Parallellt med loppmarknadernas fall och uppgång i Söderhamn, händer än mer på loppmarknadsfronten i Hudiksvall. Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com berättade om detta i artikeln Loppmarknader i mängd (30/11 2013). Första advent öppnade Röda korset butiken Kupan Second Hand på Trädgårdsgatan 12 i centrala Hudiksvall. Inom kort öppnar Erikshjälpen Second Hand även i Hudiksvall.

Sedan tidigare finns fyra etablerade loppmarknader i Hudiksvalls stad: Café 7:an på Västra Tullgatan 7, Biståndsbutiken Omtanken (har också kafé) på Hamngatan 23, Bättre begagnat under Ica Träffpunkten på Djupegatan 47 och Larssons loppis på Djupegatan 30.

Jörgen Bengtson