Snö men ingen vinter

Trots snön, så har vintern inte kommit till Hälsingekusten än. Först när dygnsmedeltemperatur är under noll grader Celsius fem dygn i följd, är det vinter. Vintertemperatur har det varit enskilda dagar, och snö har ju kommit, men vintern dröjer.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller ordning på den meteorologiska vinterns ankomst. På SMHI-webbens sida för årstider, kan man dag för dag följa utvecklingen.

SMHI erkänner på sin webbplats att det finns flera definitioner på vinter. För många är vinters ankomst liktydig med snö på marken. För andra är vinter de tre vintermånaderna december, januari och februari, som är den kalendariska definitionen på vinter.

För Hälsingland – förutom en tunn kustremsa – är det dock vinter även med SMHI-mått mätt.

För norra Norden är det definitivt vinter, för i går började isbrytarverksamheten för den här säsongen. Då började isbrytaren Ale, en av Sjöfartsverkets fem isbrytare, vinterns isbrytningsexpedition – i Finland. Sverige och Finland hjälper varandra med isbrytning, och Sverige assisterar nu Finland genom att hålla farlederna öppna till hamnarna i Torneå, Kemi, Uleåborg och Brahestad.

När kommer då vintern till Hälsingekusten? Enligt väderprognoserna dröjer vintern rejält. Under de kommande tio dygnen är det bara vintertemperatur ett enda dygn.

Jörgen Bengtson