Pelletsbrand drabbar kusten

Kusten strax söder om Söderhamn är drabbad av industriolyckor. I går började ett 5 000 ton stort pelletslager att brinna i Ljusne. För två år sedan läckte 800 000 liter råtallolja ut från en av Arizona Chemicals cisterner i Sandarne.

Pelletslagret hör till Neovas pelletsfabriken i Ljusne. I går började en glödbrand i det 30 gånger 50 meter stora pelletsförrådet. Bakom branden ligger sannolikt självantändning. Natten mot söndag utvecklade sig branden till en riktig storbrand.

Hela lagret står i lågor. Värden för upp till 20 miljoner kronor håller på att gå upp i rök, enligt webbplatsen Helahälsingland.se. Branden har dock inte orsakat någon personskada och heller inte någon direkt miljöförstörelse som utsläppet av råtallolja.

Tur i oturen är att vindriktning är gynnsam och spridningsrisken därmed minimal.

– Troligen har det självantänt och jag misstänker att det nu kommer att brinna i flera dagar, säger Ulf Olsson vid Räddningstjänsten Södra Hälsingland till Sveriges Radio Gävleborg i dag.

Jörgen Bengtson