Aktiv by vid havet

Sågtäkten är en aktiv liten by vid havet i Nordanstigs kommun på gränsen till Hudiksvall. Läs mer om byns historia och om samlingslokalen som är navet i samhället.

Sågtäkten hörde tidigare till Ströms bruk och hette fram till 1895 Klubben. Två sågverk gav vid denna tid byn dess namn.

I mitten av 1800-talet flyttade Rogstabor till Sågtäkten, där de blev fiskare. Banden till Rogsta var och är starka. På sommaren hade fiskarna Bergön som bas för sitt fiske. Bergöns kapell kom därför att spela en viktig roll även för grannsocknen Harmångers fiskare från Sågtäkten.

När fisket upphörde under 1960-talet, minskade folkmängden. Under 1980-talet kom en vändning. Folk började flytta in till Sågtäkten från när och fjärran. I dag finns invånare från ett halvdussin länder i den lilla byn.

I dag är Sågtäkten en livaktig by, med en bygdegård som är navet i förenings- och samhällslivet. Bergön är fortsatt en del av samhällslivet; byborna åker till julotta i Harmångers kyrka och senare i julhelgen till eget samkväm i Bergöns kapell.

Jörgen Bengtson