Allt fler yrkesfiskare hjälper till att rensa havet på skräp. Det sker inom projektet ”Fishing for litter”.
– Min uppfattning är att projektet är väldigt lyckat på det viset att många fiskare är väldigt engagerade och tycker att det är viktigt att skräpet kommer iland. De är inte alls intresserade av att det ska finnas därute i havet, säger Therese Jephson, projektledare i Simrishamn, till Sveriges Radio P4 Kristianstad.
SR-journalisten rapporterar från kajen i Simrishamn, där det står en stor säck med texten ”Fishing for litter” på.
Här kan fiskarna lämna skräp de har fått upp. Hamnpersonalen tar sedan hand om skräpet, inventerar och väger det. Förhoppningen är att skräpet så småningom också ska gå till återvinning.
– När vi tar upp vårt nät eller trålen då kan det vara grejer i där, det är ju flaskor, rockar, jag har varit med och fått det mesta, bilar och målarfärg, säger fiskaren Olle Viberg till SR P4.
Fishing for litter startade i Sverige 2011 i samarbete med Håll Sverige Rent. Vid starten var hamnarna i Simrishamn, Sölvesborg och Ronehamn på Gotland med. I dag deltar cirka 20 svenska hamnar.
Organisationen KIMO Baltic Sea arbetar med att projektet ska få nationell täckning. I Gävleborg finns hamnarna i Stocka och Gävle med i projektarbetet.
I Fishing for litter deltar bland andra fiskare i England, Skottland, Belgien, Nederländerna och Sverige. De båtar som deltar får stora säckar (big bags), som de kan förvara skräpet i ombord.
Fishing for litter handlar inte bara om att fiska upp skräp. En nog så viktig del är att minska skräpmängden som hamnar i havet.
Jörgen Bengtson