Taxibåtsbyte i Söderhamn

I somras tog Söderhamns kommun en ny och betydligt större taxibåt i trafik, för att kunna köra folk till och från skärgårdsöarna.

Häromdagen lastades den gamla trotjänare, Gigi, på en trailer för transport söderut och nya uppdrag i Stockholms södra skärgård.

– Nya donnan, som var i drift redan sommaren 2013, heter Hulda. Hon tar max 35 passagerare istället för tolv, vilket innebär att vi ökar kapaciteten rejält, berättar Söderhamns skärgårdsenhet på sin facebooksida.

Söderhamn, som numera marknadsför sig som Skärgårdskommunen Söderhamn, satsar på att öka tillgängligheten i skärgården. Den nya taxibåten Hulda af Söderhamn, som hon formellt heter, innebär en tredubbling av kapaciteten. Till detta kommer att kommunen abonnerar på ett stort antal turer med turbåten m/s Moa af Söderhamn, som under sommaren har dagliga turer till ön Orn.

Utöver dessa två båtar, finns fem privata fartyg som tar passagerare: Trollharens turistservice, Tobbas skärgårdsservice, Frakt och kusttjänst, Kejme i Söderhamn och Thyrs sjö- & allservice.

Kommunen har vandrarhem på Rönnskär och övernattningsstugor på tre öar – tre stugor på vardera Enskär,  Klacksörarna och Storjungfrun. Förra året blev vandrarhemmet anslutet till Svenska Turisföreningen (STF) och dess kedja av närmare 400 vandrarhem, hotell, fjällstationer och fjällstugor. Genom anslutningen av vandrarhemmet Rönnskär, som ansvarar för nio skärgårdsstugor, fick plötsligt STF en helt ny typ av boende, en pendang till fjällstugorna, skärgårdsstugor.

Jörgen Bengtson