Moa kastar loss

Den 16 maj kastar tur- och turistbåten m/s Moa af Söderhamn loss från kajen i Söderhamn. Då slår skeppsklockan för 2014 års turer och kryssningar i Söderhamns skärgård. Till en början blir det kvällsturer onsdagar och fredagar klockan 19–22.30. Från och med 6 juni blir det dagturer.

M/s Moa arrangerar räkkryssningar onsdagar och tacoturer fredagar ända in i september, med avgång klockan 19 under maj–augusti och klockan 18 i september. På lyskvällen den 30 augusti ordnar Moa en särskild kryssning med specialbuffé och start klockan 19.30.

Dagturerna går tisdag–söndag 3 juni–24 augusti, med avgång klockan 10 under huvuddelen av säsongen, 22 juni–17 augusti. Avgången är klockan 11 den 3–19 juni och 19–24 augusti, samt lördagar och söndagar under högsäsong. Liksom tidigare går turen till ön Orn (Enskärsoren). Dagutflykten är på fyra eller sex timmar beroende på säsong.

Kvällsturer bokas på Söderhamns turistbyrå, telefon 0270-753 53, senast klockan 16 dagen före. Dagsurernas biljetter löser man ombord senast 15 minuter före avgång.

På andra tider går det att hyra Moa. Eftersom Moa kan vara uthyrd enskilda dagar, är det bästa att kolla på www.msmoa.se vad som gäller aktuell dag.

Moa tar upp till 75 passagerare. När Moas kastar loss från Norra Hamngatan vid skärgårdsterminalen blir det för nionde säsongen i Söderhamns skärgård. Dessförinnan har hon varit i trafik i hundra år i olika funktioner.

Moa byggdes på Bergsunds mekaniska verkstäder i Stockholm 1904 som ångfartyg. Till mitten av 1970-talet var hon kombinerad bogserbåt, passagerarbåt och isbrytare åt Stockholms hamn. Då hette hon Greb efter hamnkaptenen Berg, som baklänges blev greb.

Bakom m/s Moa står en ideell förening, som kämpar för att hålla fartyget flytande ekonomiskt och steg för steg rusta henne. Från början var hon registrerad för 120 passagerare. Sedan 2001 får m/s Moa ta 75 passagerare.

Moa mäter 44 bruttoton UR. Hennes längd är 19,47 meter och bredd 4,68 meter. Hennes djupgående är 2,30 meter. Deplacementet är cirka 75 ton. Hon gör cirka sju knop, med maxhastighet på nio knop.

Jörgen Bengtson