Ökade väderskador

Höstens fyra kraftiga stormar var en tydlig påminnelse om att de väderrelaterade skadorna ökar i Sverige. Kostnaden för förra årets höststormar var nära en miljard kronor, skriver tidningen Båtliv på sin webbplats, som refererar en uppskattning från Svensk Försäkring.

Klimatförändringarna innebär att väder- och naturrelaterade skador ökar, både i Sverige och globalt. Försäkringsbolaget If varnar för följderna av att kommunerna inte planerar för detta.

– Att bygga bostäder i utsatta områden är ett risktagande. Vi ser tyvärr att många kommuner gärna marknadsför ett attraktivt läge på sina bostäder. Men de faror som kan inträffa vid översvämning, storm eller jordskred talar man mer sällan om. Ett politiskt ansvarstagande krävs för att hejda utvecklingen, säger Mats Nordenskjöld, samhällschef på If, till Båtliv.

– Ytterst är det regeringen som måste hantera detta. Husköpare kan inte vara utlämnade till 290 kommuners skiftande praxis och kunskap på detta område. Vill vi slippa samma katastrofscener som i England är det hög tid att agera, säger Mats Nordenskjöld och syftar på de stora skador som uppstod i England under årets vinterstormar.

Jörgen Bengtson