Pirater på väg

I sommar kommer pirater åter att göra Söderhamnskusten osäker.

Jämfört med sommaren 2013 blir det stora förändringar: ny handling, nya pirater, ny målgrupp, fler äventyrsdagar och kortare tid.

Årets piratäventyr är mer interaktivt än tidigare år.

Förra årets pirater, Åke Hellström och Tobias Törnell, tackar för sig. In träder hela åtta pirater, alla elever på Torsbergsgymnasiets estetiska program.

En annan nyhet är att årets piratäventyr riktar sig till en yngre målgrupp, fyra till tio år gamla barn.

Antalet föreställningar blir betydligt fler än förra årets tre, med aktiviteter från midsommar till skolstat. Speltiden blir något kortare, två timmar, vilket öppnar för två föreställningar vissa dagar. En viktig skillnad är att varje föreställning ska ta emot högst 25 barn mot tidigare 50, vilket gör det lättare att få en bra interaktion. Arrangörerna räknar med betydligt fler deltagare i år

– Vi hade 1 000 barn i fjol, i år siktar vi på 3 000, berättar Fredrik Andersson, arrangör, för Söderhamns-Kuriren (10 mars 2014).

Föregångaren till sommarens piratäventyr var Piratön, som Söderhamns friluftsfrämjande startade 2008 med Theo Overeem och Åke Hellström i spetsen. Piratön kämpande med att få ekonomin att gå ihop och var nedläggningshotad 2011 sedan 23 av 30 turer blivit inställda. År 2012 fick Piratön mer resurser. Den stora förändringen kom 2013, då ett delvis nytt koncept tog över: Piratäventyret.

Jörgen Bengtson