Agö fyr vann över Länsstyrelsen

Agö fyrs ägare vann över Länsstyrelsen Gävleborg och får anlägga vågbrytare i Lotsviken, för att kunna ta emot passagerare och gods på säkert sätt.

För några veckor sedan fick Agö fyrs Lenn Jerling rätt i Mark- och miljödomstolen, vilket vi skrev om i artikeln Ja till vågbrytare på Agön (2 april 2014). Domstolen sa ja till vågbrytare, vilket är en förutsättning för att kunna utveckla vandrarhemmet och besöksnäringen i Agö fyr. Planerna för Agö fyr har Långvind.com skrivit om i flera artiklar.

Länsstyrelsen vägrade ge dispens från naturreservatsföreskrifterna för en vågbrytare i Lotsviken, men här sa alltså Mark- och miljödomstolen stopp och belägg. Domstolen tvingade Länsstyrelsen att krypa till korset och göra en ny prövning, vilket nu skett genom att länsstyrelsen beviljat dispens från strandskyddet.

Nu är det fritt fram för Lenn Jerling att bygga en vågbrytare i viken några hundra meter från Agö fyrplats. Nu återstår finansieringen. Här hoppas Lenn Jerling på hjälp från Hudiksvalls kommun och EU.

Jörgen Bengtson