Jättebrygga i Segelvik

Söderhamns segelsällskap har byggt en 36 meter lång gästhamnsbrygga i Segelvik, småbåtshamnen vid norra inloppet till Söderhamnsfjärden. Den nya bryggan utvidgar antalet gästhamnsplatser från fyra till tolv. Den större gästhamnen ska locka fler sommargästande båtar att lägga till i Söderhamn.

Den nya bryggan är en gedigen konstruktion, med stenkista på hundratals ton sten, en solid brygga i trä som är 2,5 meter bred och 36 meter lång samt en konstruktion som gör att vattnet cirkulerar under bryggan.

Den nya bryggan ger bättre skydd mot hög sjö och fler gästhamnsplatser. Bryggan ligger i en känslig miljö. Den skjuter ut i en vik, som bara är 100 meter bred.

– Det ser ut som att bryggan stänger av, men det är öppet under bryggan, säger Ola Persson, Söderhamns segelsällskap, till Söderhamns-Kuriren i dag.

Den nya bryggan är ett led i att välkomna fler seglare och andra skeppare till Söderhamn. Nästa steg, som kan komma redan 2015, blir att bygga latrintank och Y-bommar att göra fast båtarna vid.

Jörgen Bengtson