Moa tuffar igång

Hälsingekustens enda båt med reguljär trafik, m/s Moa af Söderhamn, startade sina dagturer i går på sin nionde säsong.

Men redan i mitten av maj kastade det tidigare ångfartyget Moa loss från kajen på Norra Hamngatan i Söderhamn. Premiärturen med slutet sällskap gick den 15 maj. Den 16 maj började kvällsturerna för allmänheten. Och i går var det premiär för dagturerna, som öppnar Söderhamns skärgård för alla som inte har båt och vill få sig en tur med landstigning på ön Orn, eller Enskärsoren som den formellt heter.

Dagturerna är 3 juni–24 augusti tisdag–söndag. Turen går till ön Orn, som erbjuder härliga bad. Ombord finns servering. Avgångs- och återkomsttiderna varierar under sommaren och delvis också under veckan. Avgång är antingen klockan 10 eller 11 och återkomst klockan 16 eller 15.

M/s Moa har också kvällsturer, räkkryssningar tisdagar och tacokryssningar fredagar. Även här varierar avgångs- och återkomsttiderna.

För aktuella tider för dag- och kvällsturer, kolla webbplatsen, www.moa.nu!

Moa tar upp till 75 passagerare. Minimikrav för en tur är tio passagerare.

Innan hon kom till Söderhamns skärgård, gick hon mestadels i hamntrafik i hundra år i olika funktioner.

Moa byggdes på Bergsunds mekaniska verkstäder i Stockholm 1904 som ångfartyg. Till mitten av 1970-talet var hon kombinerad bogserbåt, passagerarbåt och isbrytare åt Stockholms hamn. Då hette hon Greb efter hamnkaptenen Berg, som baklänges blev greb.

Bakom m/s Moa står en ideell förening, som kämpar för att hålla fartyget flytande ekonomiskt och steg för steg rusta henne. Nytt för i år är att m/s Moa fått ytterligare upprustning och hjärtstartare.

Jörgen Bengtson