Sjörövare och pirater intar

Söderhamnsborna månde bäva i sommar, för både sjörövare och pirater har intagit Söderhamn med omnejd. De har kapat år sig var sitt fäste: kapten Schack Matt och Jubb-Jubb håller Stenö, kaptenerna Klok och Tok Söderhamnsån.

Tidigare år har vi vant oss vid att pirater härjar i Söderhamns skärgård och att ett piratnäste finns på en av öarna på väg till Söderhamn. I år har dessa pirater bytt skepnad; de kallar sig sjörövare och slagit läger på Stenös udde, sydöst om Söderhamn. Kapten Schack Matt och Jubb-Jubb letar efter Kapten Smiskmörts skatt.

Bakom Sjörövaräventyret på Stenö står Åke Hellström och Tobias Törnell, som i sju år hållit på med Piratön. Inför årets säsong hade de bestämt sig för att lägga ner sjöröveriet. Men leklandet Kuliversum fick dem att tänka om. Med stöd av Kuliversum välkomnar Hellström och Törnell barn till ett sjörövarmysterium på Stenö, där de byggt upp en liten piratvärld för barn. Det hela är ett familjeäventyr för barn från fyra år. Under tiden 21 juni–13 augusti blir det skattjakt onsdag och torsdag klockan 12 och 15.

Kapten Schack Matt och Jubb Jubb berättar vad som händer på Facebook, där Schack Matt har egen sida.

Inne i Söderhamn finns det konkurrerande sjörövaräventyret Piratäventyret Söderhamn. Bakom det står Fredrik Andersson och elever på estetprogrammet i Söderhamn. De bjuder in barn till ett sjörövarfartyg, som ligger vid kaj i Söderhamnsån med adress Sjötullsgatan 72. Under perioden 23 juni–15 augusti blir det tre föreställningar per dag, klockan 10, 13 och 15.

Piratäventyret riktar sig till barn i åldern fyra till tio år, som har en vuxen med sig. Barnen deltar i föreställningen Prinsessan och piraterna. Den tar sin utgångspunkt i att Hälsingekusten var ett piratnäste på 1300-talet – och att ättlingar till dåtidens pirater återvänt till Söderhamn. I dramats mitt står prinsessan, som bor i stadens höga vita torn på Östra berget. Hon blir vän med piratkaptenerna Klok och Tok, vilket inte alla tycker om.

Jörgen Bengtson