Skärgårdstriathlon i Söderhamn

På lördag blir det triathlon i Söderhamn. Dramat utspelar sig i tre akter. Öppningscenen är på Stena havsbad, avslutningen på gågatan i Söderhamn.

Nittiotvå deltagare från olika delar av Sverige och från Storbritannien har anmält sig till den andra upplagan av Skärgårdstriathlon. Sannolikt tillkommer ytterligare några. Det går nämligen att efteranmäla sig klockan 10–12 på lördag.

Skärgårdstriathlon i Söderhamn hade premiär 29 juni 2013. Denna typ av triathlon är en så kallad sprinttriathlon i motionsform. Den består av av 750 meter simning i havet, 20 kilometer cykling och 5 kilometer löpning.

Tävlingsgeneralen Anders Bäck är nöjd med uppslutningen.

– Det är ungefär lika många som förra året då den här motionstävlingen hade premiär. Då kom 118 till start. Särskilt glädjande nu är att cirka 50 procent av de anmälda är kvinnor, säger han till www.soderhamn.se.

Skärgårdstriathlon börjar på Stenö havsbad med 750 meter simning. I höjd med Stenö brygga är det växling till cykling, som sedan fortsätter på kustvägen Stenö–Stugsund–Söderhamn. Sista etappen är löprundan, med växling bakom Cityhuset i Söderhamn och målgång på gågatan.

Bakom Skärgårdstriathlon står Söderhamns cykelamatörer, Söderhamns simsällskap och Söderhamns IF Friidrott.

Temperaturen i vattnet var häromdagen 13 grader.

Triathlon föddes i Frankrike på 1920-talet. Den moderna triathlon började långt senare i Mission Bay, San Diego, Kalifornien. År 2000 var triathlon med i Olympiska spelen (OS) för första gången.

Distanserna inom triathlon varierar mellan olika tävlingar: motionsdistans, sprintdistans, olympisk distans, medeldistans, halv ironman, långdistans och ironman,

Jörgen Bengtson