Trolska skogen fjärde gången

I dag öppnade upplevelseparken Trolska skogen – Hälsinglands största dragplåster för barn – för fjärde säsongen. Bland årets nyheter finns Stor-Putte, som egentligen tillhör småfolket men har vuxit, vuxit och vuxit. En annan nyhet är kaféet vid draken och experimentgrottan. Mest synliga nyhet är nog jättens snuttefilt, en färgglad, gigantisk hängmatta på cirka 150 kvadratmeter.

”Trolska skogen – här möter du sagan i verkligheten”, är devisen för Trolska skogen.

I Trolska skogen får besökaren uppleva sagan på egen hand och i egen takt.

– Vindlande stigar tar dig till gästfria tomtar och rakt in i trollfamiljens boning. Som besökare i Trolska skogen får du en spännande uppgift att lösa, beskriver Trolska skogen sig själv på sin Facebooksida.

I år har antalet gestalter från sagornas och folktrons värld vuxit till ett tiotal. Här möter man trollkarlen Filiokus, Gullfina, tomten, trollet, häxan, draken, vittror, älvor och andra. Dessutom får Trolska skogen besök av olika gäster under sommaren. Vid premiären var sex gäster klara.
• 29 juni, Maria Norén, konstnär, hjälper barnen att göra skulpturer och konst av skräp
• 10 juli, Thomas von Wachenfeldt, riksspelman, spelar ”outsägligt vackra toner”
• 12 juli, Naturskyddsföreningen
• 13 juli, Arkadia (Anders Sebring), ”kommer till skogen med magi som du aldrig sett förr”
• 29 juli, Magda Andersson, vissångerska, tar oss till ”de sju haven, till Mumindalen och genom den Gröna dimmans skog”
• 7 augusti, Stefan Olander, kokar tjära.

Varje år växer Trolska skogen i omfattning – och hittills också i besökare. Trolska skogens skapare, Helena Brusell, räknar med att det tar upp till tio år till att bygga ut Trolska skogen till vad hon skulle vilja göra.

Trolska skogen håller öppet 14 juni till 17 augusti, utom midsommarafton och midsommardagen, klockan 11–16.

Jörgen Bengtson