Orndagen lockar

Söderhamns mesta utflyktsö måste vara Orn, eller Enskärsoren som den egentligen heter. Orn lockar med bad och härligt skärgårdsliv strax sydöst om Söderhamn.

Hit går m/s Moa på sina dagliga turer. En strid ström av småbåtar har Orn som mål för en dagsutflykt. Söderhamns motorsällskap (SMS) har en gästhamn med 35 båtplatser på ön, klubbstuga som det går att övernatta i, vindskydd, grillplatser och annat som behövs för en trevlig utflykt. Här finns till och med el.

Ön är liten men har inbjudande sandstränder och fina strövområden.

På grannön Enskär, som är i stort sett sammanvuxen med Enskärsoren, har kommunen tre övernattningsstugor

I lördags gick Orndagen av stapeln, en årlig tillställning för nya och gamla besökare.

SMS stod som värd för en aktivitet, som samlade närmare 500 besökare, bjöd på strålande sol, uppvisningar av dansgruppen Bumpyfeet, musik av Margareta Thimper, lotteri och storfrämmande bland åttiotalet båtar: Sjöfartsverkets stora lotsbåt.

Jörgen Bengtson