Strömmingsleken jubilerar

Enånger må ha strömming som sockenvapen och Hudiksvall Strömmingssundet, men Söderhamn har Strömmingsleken. Den är typisk stadsfest, därtill en av Sveroges äldsta.

Denna helg firar Strömmingsleken 50 år, fast den bara har funnits i 49 år. Samarbetskommittén som organiserar Strömmingsleken bildades 1964; därav årets jämna jubileum.

Strömmingsleken är ett typisk evenemang för söderhamnsbor och hemvändare. I dagarna tre är det fest och samvaro i centrala Söderhamn. Det är musikuppträdanden, disko, strömmingstävling, karaoketävling för barn, kung Carl XVI Gustaf (i Göran Gabrielssons gestaltning), strömmingsloppet, barnaktiviteter och avslutande jubileumsfyrverkeri. Under de tre dagarna, från fredag kväll till söndag kväll, gäster  också tivoli och knallar staden.

Under många år var Strömmingsleken liktydig med öltält och stora artister. Sedan några är är den mer lågmäld med lokala artister och lite alkohol. Liksom tidigare finns det gott om knallar och massor av strömming, både färsk och sur. Till och från har Strömmingsleken i folkmun blivit kallad Surströmmingsleken.

Bakom Strömmingsleken står flera ideella föreningar, som får en kassaförstärkning den här vägen.

Enligt Söderhamns-Kuriren (22/8 2014) är Strömmingsleken Sveriges näst äldsta stadsfest; bara Storsjöyran i Östersund är äldre. Hudiksvall, som snart har sin Hälsinge Marknad, kan också stoltsera med en gammal tradition, en av Norrlands äldsta marknader.

Jörgen Bengtson