Lyckad marknadshelg

Hälsinge marknad hade verkligen vädret på sin sida i år, med rekordvärme på fredagen och många besökare. Vädret höll i sig över helgen.

När Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, vandrade runt på marknaden på fredagskvällen, var det mesta sig likt. Det känns som om stånden blir något fler varje år, även om de flesta stånd och säljare är välkända från år till år.

För besökarna är Marknaden verkligen marknaden med stort M, något alla vuxit upp med och återvänder till år efter år. För utflyttade hudiksvallsbor är Marknaden också en klassisk hemvändaraktivitet.

Marknaden är också populär bland säljarna. Hälsinge marknad är stor och varierad, besökarna är i alla åldrar och nyktra. Sammantaget gör det marknaden populär bland de många tillresta hökarna.

Den som besöker marknaden brukar alltid hitta något spännande eller rent av nytt i matväg och i form av prylar.

Långvind.coms utsände köpte som vanligt matklassikern stekt strömming på hårt bröd hos Hudik Alpin, men hoppade över langos, kålsoppa och andra typiska marknadsrätter för en nykomling: suovas på älg. Det var en trevlig bekantskap, där det lättrökta, strimlade renköttet var utbytt mot älgkött och serverat med sallad i pitabröd.

När det gäller prylar, fick vi syn på en patenterad nyhet: osthållare i plast. Återstår att se om den fungerar i frukostbestyret.

Ett tydligt inslag ett valår som detta, var de många politiska partierna som flyttade valstugor och valrörelse till marknaden under framför allt lördagen och söndagen. Flera andra idéburna organisationer – som Rotary, Svenska kyrkan och nybildade Equmeniakyrkan i Hudiksvall (sammanslagning av Missionskyrkan och Baptistkyrkan) – visade upp sig och sin verksamhet.

Jörgen Bengtson