Hösten kom fort

Plötsligt var den här, hösten. Innan vi förstod att brittsommaren hade blivit i höst, så bekräftade SMHI att så är fallet.

Hösten kom officiellt till Hälsingekusten den 26 september. Då hade kusten haft en dygnsmedeltemperatur på under tio grader fem dygn i följd.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på årstidsväxlingarna. Enligt SMHI är den genomsnittliga dagen för höstens ankomst på Hälsingekusten den 15–20  september. Tidigare i månaden såg det ut som om hösten skulle bli försenad några veckor. Men nu kom den bara en vecka senare än vanligt. Eftersom det tar fem dygn att fastställa när ett område haft hösttemperatur fem dygn i rad, var det först den 30 september som det var klart för Hälsingekusten.

Den 26 september hade kvicksilvret hållit sig under tio grader fem dygn i sträck. Fram till dess var det alltså sommar, åtminstone mätt i temperatur.

Vädret kan fortsatt spela spratt genom att stiga till över tio grader någon eller några dagar. Även om det skulle ske fem dagar i följd, vilket inte är så sannolikt, kan sommaren inte komma tillbaka, rent meteorologiskt.

”En gång höst – alltid höst”, resonerar SMHI. Det gäller för alla årstidsväxlingar.

Hälsingekustens höst varierar över åren. Den anlände 23 september 2013, 20 september 2012 och 12 oktober 2011.

Jörgen Bengtson