Klart för ny megaloppis

Hälsingekusten får ännu en megaloppmarknad. Erikshjälpen öppnar inom kort i Hudiksvall. Erikshjälpen annonserar i dag i HT efter biträdande butikschef, vilket är klarsignal till att etableringen blir av, efter viss osäkerhet om detta.

Öppningsdatum har flyttats fram flera gånger, från ”efter sommaren” till mer specifikt 25 oktober till nu 8 november. På sin centrala webbplats lovar Erikshjälpen att den 8 november blir dagen då man öppnar i Hudik. Tidigare var budet 25 oktober på föreningens Facebooksida.

Hudiksvallsbutiken kommer att ligga på Hyggesvägen 1, nära Bilprovningen.

När Erikshjälpen väl slår upp portarna, blir det med cirka 15 anställda. Flertalet av dem kommer att ha offentligt stöd. I somras annonserade Erikshjälpen efter butikschef.

Sammantaget har Hälsingekusten ett stort utbud av åretruntöppna loppmarknader.

I december 2013 öppnade Röda korset en loppmarknad i Hudiksvall. Sedan gammalt har Hudiksvall Norrlands största samlarmässa (april) och bakluckeloppis (maj). Inom kort finns också Sveriges loppmarknadsgigant, Erikshjälpen, i stan.

Sedan tidigare finns flera etablerade, åretruntöppna loppmarknader i Hudiksvalls stad:
Håstaholmen Secondhand och Biståndscenter (har också kafé) på Håstaholmen 3
Bättre begagnat under Ica Träffpunkten på Djupegatan 47
Café 7:an på Västra Tullgatan 7 (har också enkelt kafé)
Larssons loppis på Djupegatan 30
Loppis Möljen i en av röda sjöbodarna
Röda korset second hand på Trädgårdsgatan 12.

Tillkomsten av  och Erikshjälpen innebär större konkurrens men också två nya skäl att åka till Glada Hudik för att gå på loppmarknad.

Erikshjälpen har många butiker, de flesta med ett brett utbud, några med nischade profiler. Erikshjälpen finns sedan gammal på tre ställen i Hälsingland: Bollnäs, Edsbyn och Söderhamn, med Söderhamn som senaste tillskottet. Butikerna har också enkel servering.

Erikshjälpen fungerar som ett franchise, där en eller flera lokala butiker drivs av en ideell förening eller stiftelse.

Butiken i Hudiksvall kommer att drivas av den ideella föreningen Mitt Norden Biståndscenter Erikshjälpen. Föreningen driver i dag fem butiker i Medelpad (Fränsta, Sundsvall och Timrå) och tre i Ångermanland (Kramfors, Härnösand och Sollefteå). Nu gör Mitt Norden Biståndscenter Erikshjälpen sin första inbrytning i Hälsingland.

Totalt har Erikshjälpen i dag 58 butiker i Sverige.

Erikshjälpen bedriver kristen och social humanitär verksamhet i Sverige och andra länder, i första hand bland barn och ungdom. Den erbjuder också människor som står utanför arbetsmarknaden arbetsträning och praktik.

Röda korset second hand är störst mätt i antal butiker, men har vanligen betydligt mindre butiker och med smalare utbud.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 6 oktober och 1 november 2014.