Rättegång mot Arizona

På tisdag börjar rättegången mot Arizona Chemical, som släppte ut råtallolja i Söderhamns skärgård 19–21 december 2011. Oljeutsläppet är ännu inte helt sanerat – och lär inte bli det förrän om flera årtionden!

Oljeutsläppet får sitt rättsliga efterspel vid Hudiksvalls tingsrätt. Åklagaren krävde i somras minst 5,5 miljoner kronor i företagsbot för miljöbrott. Då höll parterna förberedande förhandlingar. Nu börjar huvudförhandlingen.

Enligt miljöåklagare Christer B Jarlås har personalen orsakat utsläpp av 1,7 miljoner liter råtallolja. Ungefär hälften, 800 000 liter, rann ut i havet. Åklagaren anser att Arizona Chemical inte hade tillräckligt larm- och övervakningssystem samt att tillsyn och kontroll var bristande.

Klockan 9.40 den 20 december 2011 gick larmet i Söderhamns kommun: utsläpp av drivmedel i kommunalt vatten. Räddningstjänsten förstod snabbt att den här gången var det inte droppar från en båtmotor, som låg bakom larmet. Det var varm råtallolja, som forsade ut från Arizona Chemicals trasiga cistern till ett dike och vidare ut i havet.

Oljan läckte med 60 000 liter per timma. Under första dygnet var det oklart om det skulle gå att få stopp på flödet, eller om hela cisternens skulle spricka och spy ut all olja. Cisternen innehöll cirka tio miljoner liter olja.

Räddningstjänsten fick stopp på flödet, men havet utanför blev snabbt förorenat. Stormen Dagmar förvärrade läget genom att spola olja högt upp på land. Inom några dagar hade räddningstjänsten anställt 60 personer, som i den mörka och kalla vintern började med att sanera hav, öar, kust och land från oljan. Som mest var 154 personer i gång samtidigt. Sedan dess har i genomsnitt 40 timanställda sanerare jobbat med att ta bort den kletiga oljan, berättar Söderhamns-Kuriren i går.

Slutsaneringsdatum har hela tiden flyttats fram. Nu tror inte längre förre räddningschefen, John-Erik Jansson, som ledde saneringsarbetet från dag ett att det hela blir klart under 2015.

– Jag säger som Churchill, det här är nog bara slutet på början. Visst, folk har fått bryggor sanerade och vi tar upp olja från botten, men den olja som finns kvar kommer nog att dyka upp i tiotals år under stormar och extrema hög- och lågvatten, säger John-Erik Jansson till Kuriren.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Arizona Chemicals oljeutsläpp och dess efterverkningar: Rekordkrav för oljeutsläpp, Bottensanering uppskjuten, Mer råtallolja kvarFortsatt oljesaneringTallolja mest problem för TallskärOljesanering även 2014Arizona bygger nyttSanering tar än mer tidSaneringen tar mer tidAnnan typ av cistern i dagOljesanering tar två årNya tag i oljesaneringNytt oljeutsläpp i SandarneUtdragen oljesaneringRåtallolja bestående problemRåtalloljan fortsatt problemTvåhundra fågelhjälpare redoDyr och sen oljesaneringOljesanering med problemVar finns råtalloljan? och Storm- och oljekaos på kusten.

Jörgen Bengtson