Rekordkrav för oljeutsläpp

Råtalloljan från Arizona Chemicals utsläpp får nu sitt rättsliga efterspel. Ni är skyldiga till miljöbrott och ska betala minst 5,5 miljoner kronor i företagsbot.

Det säger åklagaren i målet, som började i måndags vid Hudiksvalls tingsrätt. Då höll rätten förberedande förhandlingar. Huvudförhandlingen börjar i oktober 2014.

Enligt miljöåklagare Christer B Jarlås har personalen orsakat utsläpp av 1,7 miljoner liter råtallolja den 19–21 december 2011. Ungefär hälften, 800 000 liter, rann ut i havet. Saneringen efter utsläppet pågår fortfarande.

Åklagaren anser att Arizona Chemical inte hade tillräckligt larm- och övervakningssystem samt att tillsyn och kontroll var bristande.

Saneringen, som från början skulle ha varit klar sommaren 2012, ser nu ut att fortsätta även under 2015, om den ständigt reviderade tidtabellen håller.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Arizona Chemicals oljeutsläpp och dess efterverkningar: Bottensanering uppskjuten, Mer råtallolja kvarFortsatt oljesaneringTallolja mest problem för TallskärOljesanering även 2014Arizona bygger nyttSanering tar än mer tidSaneringen tar mer tidAnnan typ av cistern i dagOljesanering tar två årNya tag i oljesaneringNytt oljeutsläpp i SandarneUtdragen oljesaneringRåtallolja bestående problemRåtalloljan fortsatt problemTvåhundra fågelhjälpare redoDyr och sen oljesaneringOljesanering med problemVar finns råtalloljan? och Storm- och oljekaos på kusten.

Jörgen Bengtson