Storjungfrun äntligen naturreservat

Hälsinglands största ö, Storjungfrun, är äntligen naturreservat. Det har varit en lång resa, som haft problem på vägen, eftersom naturreservat historiskt har varit en statlig angelägenhet. Söderhamns kommun har velat inrätta ett kommunalt naturreservat, vilket numera är möjligt. Nu är det också verklighet.

Storjungfrun blir naturreservat, efter 15 års debatt och beslut i Söderhamns kommunfullmäktige, rapporterade Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, den 2 oktober 2013 (Storjungfrun naturreservat).

Men kommunen fick backning på sitt beslut. Länsstyrelsen underkände skötselplanen på formella grunder. Nu har Söderhamn gjort ett omtag, och Storjungfrun är definitivt naturreservat, sedan ett nästan enhälligt kommunfullmäktige beslutat om detta.

Storjungfrun är sedan 1620 en kommunal ö. Då fick Söderhamns stad ön av kung Gustav II Adolf.

Hälsinglands två största öar, Storjungfrun och Agön, har nu samma natur- och kulturskydd. En viktig skillnad är dock att Storjungfrun är ett kommunalt naturreservat, där kommunen och inte länsstyrelsen har ansvaret. Det öppnar för en mer positiv utveckling på Storjungfrun, eftersom Söderhamns kommun har visat att den vill utveckla skärgårdsturismen. Det har kommunen gjort på Storjungfrun med bland annat övernattningsstugor och taxibåtstrafik.

– Reservatet på Storjungfrun blir en dragare för vår fantastiska skärgårdsmiljö, och kostnaden är en investering för framtiden, säger kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S) till Söderhamns-Kuriren (3 oktober 2014).

Hudiksvalls kommun är i händerna på länsstyrelsen, som inte ger mycket utrymme för kultur- och näringsutveckling, som också ska rymmas inom ett statligt natur- och kulturreservat. Här är det en rigid tolkning av naturreservatsbestämmelserna som gäller.

Jörgen Bengtson