Konstrunda i hällregn

Söderhamns konstrunda fick i år en dålig start – hällregn och lövhalka – när 18 Söderhamnskonstnärer öppnade sina ateljéer och ställde ut på Kvarnen.

Söderhamns konstrunda ger den konstintresserade en möjlighet att upptäcka olika konstnärer och tekniker på södra Hälsingekusten under lördag och söndag. Alla deltagare utom två finns på Hälsingekusten, i Skärså, Söderhamn och Ljusne. Förra året deltog 20 konstnärer, året dessförinnan 18 konstnärer.

Liksom tidigare år står Söderhamns konstförening, som i år firar 40 år, bakom konstrundan. Den är, sedan den startade 2007, förlagd till allhelgonahelgen. Foldrar med kartor och adresser finns på Kvarnen, i deltagande ateljéer och här. Deltagande ateljéer är skyltade med vimpel i färgglada tyger.

Ateljéerna är öppna klockan 12.30–16.00, Kvarnen 11–16 på lördag och 12–16 på söndag. Totalt ställer 18 konstnärer ut sina verk i praktiskt taget alla tekniker: målningar eller annan konst i akvarell, akryl, collage, fixerat, foto, keramik, måleri, olja, teckning, textil, träskulptur och tusch.

Deltagande konstnärer är: Margareta Aall, Eilert Andersson, Lars ”Arvid” Arvidsson, Jan Bergström, Ann-Caroline Breig, Johanna Faber, Pia Forsberg, Mats Jonsson, Carola Kring, Per-Håkan Laurin, Mats Lundgren, Elisabet Lundwall, Kickan Malander-Gunarson, Gabriella Petersson, Wiveka Rönnbäck-Eck, Ingrid Thim, Ewa Walla och Karin Öst samt ABF-konstkurselever på Paletten. Cirka halvdussinet av konstnärerna är nya för i år.

Konstrundorna i Hälsingland har kommit för att stanna. Alla hälsingekommuner utom Ljusdal har lokala konstrundor. Konstrundan i Hudiksvall-Nordanstig är äldst och störst i antal konstnärer och ateljéer.

Hudiksvall och Nordanstig har konstrunda under Kristi himmelsfärdshelgen. Den startade 1993. Arrangör är Lions Hudiksvall.

Bollnäs har konstrunda helgen före midsommar. Den startade 2011. Arrangör är Bollnäs konstförening.

Ovanåker har konstrunda första helgen i augusti. Den startade 2005. Arrangör är Föreningen Konstrundan i Ovanåker.

Söderhamn har konstrunda under allhelgonahelgen. Den startade 2007. Arrangör är Söderhamns konstförening.

Hälsingekusten.se har en särskild sida om konstrundor i och runt Hälsingland.

Jörgen Bengtson