Isbrytning igång

Ett säkert tecken på att vintern är här, är inte bara att Hälsingekusten har rejält snötäcke, utan att isbrytningen har börjat. Här är det dock Bottenhavet, som det handlar om.

Sjöfartsverket konstaterar att nu är vintern här på riktigt, för i går inledde isbrytaren Atle isbrytarsäsongen.

– Det är riktigt kallt i vattnet. Vi räknar med att det bygger på is längs hela kuststräckan norr om Skellefteå, säger Ulf Gullne på Sjöfartsverkets isbrytarledning på www.sjofartsverket.se.

Två finska isbrytare var först med att inleda säsongens isbrytararbete i Bottenhavet. Sverige och Finland har ett nära samarbete för isbrytningen i Bottenhavet, Bottenviken och Ålands hav.

Sjöfartsverket har fem isbrytare: Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer. Till detta kommer Sjöfartsverkets arbetsfartyg Baltica och Scandica, som också har isbrytarförmåga.

Redan nu kan Sjöfartsverket uttala sig om vintern: den blir lindrig i år. Inledningen på vintern var nämligen lindrig. Av detta drar Sjöfartsverket slutsatser om fortsättningen.

– Det blir ingen sträng vinter. Om en månad börjar dagsmejan ta i södra Sverige. Som mest blir det en normal vinter, säger Ulf Gullne.

Förra isvintern, 2013–2014, var mycket lindrig för vintersjöfarten. På Hälsingekusten var vintern hälften så lång som året före.

Jörgen Bengtson