Klart med Österdagarna 2015

Österdagarna i Söderhamn blir i år 14–16 juli.

Alla kuststäder i Norrland har sin fiskarstad. Här bodde fiskare, som under flera hundra år hade ensamrätt till havsfiske, höst och vinter. Senvåren och sommaren bodde fiskarna i fiskelägen, som hörde till staden. I Söderhamn ligger fiskarstan i stadsdelen Öster.

I Söderhamn finns ett helt fiksarstadskvarter bevarat på Öster, Gäddan. Här håller en aktiv skärgårdsförening den gamla kulturen vid liv och arrangerar Österdagarna sedan 2012.

images-3

– Vi fortsätter på temat som vi hade 2014: vackert väder, musik, guidad vandring på Öster med olika inslag av musik och teater, berättar Söderhamns kust- och skärgårdsförening på sin webbplats, skargardsforeningen.se.

Till årets Österdagarna har fiskarkvarteret fått en ny scen. I galleriet Gäddan ställer Marie Schönning ur sina målningar från Söderhamns skärgård.

Österdagarna 2014 bjöd klockan 13–17 på guidning av Öster, repslagning, nätlagning, spinning, musik, kafé och visning av fiskarmuseet Gäddan

Föreningen har sedan 1997 rustat upp byggnaderna i kvarteret Gäddan, som är en av de bäst bevarade gårdarna på Öster, fiskarstan i Söderhamn.

I Gäddan kan man se hur en fiskarfamilj bodde under artonhundratalet. I utställningsdelen visar föreningen olika föremål och bilder som har med skärgård och fiske att göra. Föreningen har också en omfattande bildskatt, som gör att olika teman kan presenteras vid olika tillfällen.

Jörgen Bengtson