Kustsamarbete i norr

Sundsvall med fyra kustkommuner i norr och söder samt en älvdalskommun har bildat Sundsvallsregionen, som ska locka folk och företag till regionen.

Samarbetet omfattar sex kommuner, södra Norrlands kustland, som från norr till söder är: Härnösand, Timrå, Sundsvall, Ånge, Nordanstig och Hudiksvall. Kommunerna har haft ett samarbete sedan 2006. Nu formaliserar och stärker kommunerna samarbete 2015–2018.

Syftet med samarbetet är att stärka regionens attraktionskraft, locka hit kompetens, utveckla kommunikation och annan infrastruktur, utveckla arbetsmarknad och utbildningsområdet.

Norrlandskommunerna grupperar sig allt mer i kluster och regionbildningar, där Gävle, Sundsvall, Umeå och Luleå utgör centrum på kusten och Östersund i inlandet.

I förlängningen kan det betyda utökat turistiskt samarbete längs kusten, där det i dag finns två tydliga geografiska områden: Jungfrukusten (Gävle, Söderhamn, Hudiksvall och Nordanstig) och Höga kusten (Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik och älvdalskommunen Skellefteå). Mellan dessa två destinationer finns två eller tre kommuner, beroende på hur man räknar, Sundsvall, Timrå och älvdalskommunen Ånge.

Jörgen Bengtson