Nygammal stuga nära havet

Lägg Stormorshäll på minnet. Till sommaren kommer den gamla stuga att stå upprustad söder om Söderhamnsfjärden, redo att ta emot besökare.

Stormorshäll ligger i ett område, som sedan 1987 är fritids- och friluftsområdet Hällmyra. Det gränsar i norr till Igeltjärn och Lugnsjön, i öster till kustvägen och Söderhamnsfjärden, i söder till Sandarne och i väster till gamla F 15-området.

Söderhamns kommun tog våren 2014 över Friluftsfrämjandets stuga i Stormorshäll. Hälsinglands Multisportklubb har nu ett nyttjanderättsavtal med SöStormorshäll.jpgderhamns kommun.

När kommunen tog över stugan hade den stått öde i tre år och dessförinnan bara varit sporadiskt använd under lång tid. På 1950- och 60-talen var stugan mycket populär.

Nu renoverar och rustar Hälsinglands Multisportklubb stugan. Målet är att stugan åter ska bli en dragplåster för friluftsintresserade.

– Vi räknar med att vara klara till våren. Kanske blir det invigning i maj, säger Daniel Rönström till www.soderhamns.se (16 januari 2015).

Hälsinglands Multisportklubb, som har femtiotalet medlemmar, är verksam inom fyra områden: löpning, kajakpaddling, mountainbike och ett orienteringsmoment som gäller för alla tre disciplinerna. Stormorshällterrängen ger möjligheter till träningsbacke för mountainbike sommartid, pulkabacke vintertid och skidspår från Hällmyraområdet.

Tanken är att stugan ska kunna användas som på 1950- och 60-talen. Den ska stå öppen för folk som vill promenera eller skida dit, för att grilla korv, dricka en kopp kaffe eller njuta av solen på altantrappan.

– Vi hoppas kunna återskapa lite av den attraktionskraft som Stormorshäll en gång hade, säger Kennet Bolinder, Hälsinglands Multisportklubb, till www.soderhamn.se.

Jörgen Bengtson