Stormar bra för Östersjön

Vinterns stormar är bra för Östersjön, som fått väldiga mängder friskt havsvatten från Atlanten.

Under vintern har Östersjön fått den största mängden syrerikt vatten på över 100 år, enligt tyska Östersjöinstitutet i Warnemünde. De tyska forskarna talar om ett inflöde på nära 300 kubikkilometer syrerikt saltvatten i Östersjön. Det motsvarar ungefär dubbelt så mycket vatten som hela Vänern, Sveriges största sjö.

14-svyle-20385554887dc53fd1a

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) bekräftar bilden.

– Det är mycket möjligt att det är så. Inflödet är nog på en all-time high i alla fall, säger Thomas Hammarklint, oceanograf på SMHI, till Sveriges Radio P 4 Malmö.

Nytt syrerikt vatten kan ge nytt liv till bottnarna och öka torskbeståndet.

Nordsjöns saltvatten är tyngre än Östersjöns bräckvatten. Det gör att saltvattnet rör sig längs bottnen och ger nytt syre till Östersjöns syrefattiga botten. Detta innebär i sin tur en ordentlig förbättring för Östersjön.

– Det vattnet kan flytta undan det dåliga och syrefattiga vattnet som nu ockuperar stora områden runt Gotland och Bornholm. Det blir en avsevärd förbättring av vattenkvaliteten på de här platserna, säger Thomas Hammarklint.

Det senaste stora inflödet skedde 1993. Innan dess har det bara skett fyra riktigt stora inflöden sedan man började mäta inflödet från Nordsjön i slutet av 1800-talet.

– Sådana kontinuerliga utbyten borde ske med några års mellanrum istället för vart tionde eller tjugonde år, säger Thomas Hammarklint.

Jörgen Bengtson