Skärgårdsmuseum i Landsort

Ostkustens skärgård är dåligt dokumenterad. Nu ska det bli ändring på det. Landsort, södra Stockholms skärgård, ska bli hemvist för ett nytt museum och en kunskapsstation på 500 kvadratmeter. Både forskare, turister och skolor ska ha nytta av verksamheten.

Landsortssatsningen är en året-runt-verksamhet, som ska ge bofasta bättre förutsättningar att bo kvar och skapa året-runt-jobb. Satsningen ingår i ett EU-projekt kallat ”EU Flaggskepp”. Syftet är att göra Östersjöns maritima arv synligt och tillgängligt på platser där det uppstått och delvis lever kvar. Sju platser runt Östersjön ingår. Ingen av dessa omfattar Hälsingland.

Bakom projektet står Landsorts sjö- och miljöcentrum (LSMC). Det har drivit utvecklingsarbete på ön sedan 1998. LSMC samarbetar med Stockholms läns landsting, Nynäshamns kommun, Riksantikvarieämbetet, Södertörns högskola, Sjöhistoriska museet och Nynäshamns gymnasium.

– Vi har tre målgrupper. Besökare som ska komma hit och informeras och inspireras, skolklasser som ska komma och lära och förstå samt forskare som ska utveckla kunskaperna och föra dem vidare, säger Roland Steen, projektledare för etableringen av anläggningen, till tidningen Skärgården (nummer 42, 2014).

Anläggningen ska ge arbete år tre personer på heltid. Kostnaden är beräknad till cirka 20–25 miljoner kronor. År 2018 ska musei- och kunskapscentret på Landsort stå färdigt, om allt går som planerat.

Jörgen Bengtson