Fyrsällskap på Fejan

Svenska fyrsällskapet finns på Facebook, för den som vill följa svensk fyrhistoria och modern fyrutveckling med mycket bilder och kortare texter. Facebooksidan har 1 500 följare och kompletterar föreningens webbplats, www.fyr.org.

Facebooksidan har gott om fyrbilder från när och fjärran, men Långvind.com hittar inga fyrbilder från Hälsingland. Här finns alltså en del att göra med tanke på att Hälsingekusten har tre klassiska fyrplatser och mängder av småfyrar.

Svenska fyrsällskapets stora, utåtriktade aktivitet är Internationella fyrdagen i mitten av augusti. På Internationella fyrdagen brukar det vara möjligt att besöka Hälsinglands tre klassiska fyrplatser: Grans fyr utanför Sörfjärden, Agö fyr utanför Enånger och Storjungfruns fyr utanför Ljusne.

På Internationella fyrdagen försöker Svenska fyrsällskapet – med hjälp av lokala fyrföreningar, fyrvisare och Sjöfartsverket – att öppna så många fyrar som möjligt. Målet är att så många intresserade som möjligt ska kunna besöka ”Sveriges unika maritima kulturarv”.

Denna aktivitet har Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, skrivit om de senaste åren: Inget fyrrekord (3 september 2014), Rekord på fyrdagen? (5 augusti 2014), Populär fyrdag i Sverige (3 september 2013), Fyrar öppna för allmänheten (11 augusti 2013), Succé för fyrdagen (28 augusti 2012), Öppen fyr lockar (19 augusti 2012), Agö fyr välkomnar (15 augusti 2012), Agö fyr öppnar (13 augusti 2012) och Inget fyrfirande i Hälsingland (20 augusti 2010).

Sverige är en stormakt i fyrar och fyrminnen bland de 13 större fyrnationerna. Svenska fyrsällskapet är näst största fyrförening i världen. Föreningen vill, efter engelsk förebild, bilda en nationell stiftelse, dit fyrar överförs i takt med att de inte längre behövs för sitt nautiska ändamål.

Nästa Internationella fyrdagen blir 15–16 augusti 2015. För Storjungfrun brukar fyrdagen vara tidigare, i anslutning till prästhelg i Storjungfruns kapell.

Jörgen Bengtson