Havsnära i Söderhamn

Kommunala bostadsbolaget Faxeholmen vill bygga nya flerfamiljshus vid havet i centrala Söderhamn.

Vid Hamnbron, där Norralagatan går över Söderhamnsån och den innersta delen av Söderhamnsfjärden, vill Faxeholmen uppföra två sju till åtta våningar höga tvillinghus med totalt 40 hyreslägenheter. Här kan det bli aktuellt att även få båtplats som del av lägenhetskontraktet.

– Söderhamn får en helt ny skyline och från de högsta våningarna blir det en fantastisk utsikt, säger Petri Berg, verkställande direktör för Faxeholmen, till Söderhamns-Kuriren (7 februari 2015).

Vid Faxevallen bakom CFL vill bolaget bygga åtta hus med totalt 50 lägenheter.

Utöver dessa sjönära platser vill Faxeholmen också bygga i andra centrala delar av Söderhamn. Totalt omfattar planerna närmare 150 nya lägenheter inom fem år till en kostnad av cirka 250 miljoner kronor.

Tidigare planer att bygga två hus på Köpmantorget läggs tills vidare på is men finns med i planeringen bortom den femårshorisont, som nu är aktuell.

Även i Hudiksvall finns planer på havsnära bygge. Där vill det kommunala bostadsbolaget Hudiksvallsbostäder bygga två punkthus nedanför Köpmanberget. Hudiksvallsbostäder är berett att starta omgående, bara bolaget får ett positivt planbesked från kommunen.

Jörgen Bengtson