Söderblom återkommer

Nathan Söderblom – hälsingeson, ärkebiskop och Nobelpristagare – kommer tillbaka. I sommar är det åter dags för Söderblomspelet i Trönö.

Trönö, Bjuråker och Hudiksvall, är intimt förknippade med en av Sverige mest kända personer, Nathan Söderblom. Han föddes i Trönö, där fadern var präst, växte upp i Bjuråker och tog studenten i Hudiksvall, innan han började lägga Sverige och världen undan sia fötter.

Trönö är duktig på att ta vara på arvet efter Nathan Söderblom, trots att han bara levde en kort tid i Trönö. År 1986 sattes Söderblomspelet upp för första gången. Sedan har Söderblomspelet återkommit ungefär vartannat eller vart tredje år, med olika rollbesättningar.

I sommar kommer Hans Klingas tillbaka som regissör av Söderblomspelet. Erik Ehn återkommer som Nathan Söderblom. Han intar scenen i uterummet i Trönö nya kyrka den Trono_nya_kyrka27 juni. I år får han sällskap av bland annat Tomas Bolme i rollen som fadern Jonas Söderblom; under många år spelade Tomas Bolme rollen som Nathan.

Nathan Söderblom blev närmast helgonförklarad under sin livstid. Åren efter har hjälteglorian fått ytterligare glans. Men under 2014 har bilden delvis blivit en annan, mot bakgrund av två böcker som kommit ut om honom. I den ena, barnbarnbarnet Omni Söderbloms bok ”I skuggan av Nathan”, får vi genom sonen Helge en annan bild av Nathan, en egocentrisk man som gömde en psykiskt störd son för omvärlden.

Enligt Hans Klinga blir utmaningen att berätta även den här storyn, utan att låta den ta över.

– Men det är viktigt att inte låta den delen av berättelsen ta över det stora perspektivet. Man behöver sätta allt i kontext och hitta en balans, säger Hans Klinga till Söderhamns-Kuriren i dag.

Söderblomspelets olika föreställningarna har haft över 85 000 besökare.

Jörgen Bengtson
Foto: Wikipedia