Full fart i skärgården

Först fick Hudiksvall ett snabb gummibåt, rib Vilma. Till sommaren får Söderhamn en likadan båt för höga farter, rib Ebba.

Bakom rib Ebba står företagaren David Axelsson med bolaget Ribcharter Söderhamn. Tillsammans med fem andra piloter, ska han ta söderhamnare och besökare på farter i 50 knop i Söderhamns skärgård.

– Vi har en fin skärgård men jag tycker inte att den utnyttjas riktigt för till exempel företagsevent och till kompisgäng som kanske vill ut, säger han till Söderhamns-Kuriren i dag.

Förutom charterturer, blir det fasta turer från Söderhamn till Skärså och Stenö. Han kommer också, i samarbete med restaurangen Eat & Meet, att erbjuda turer med matlagning i skärgården.

Söderhamn har redan flera båtar i sommartrafik: turbåten Moa, kommunala taxibåten Hulda och privata taxibåtar. David Andersson ser dock inte sin båt som en konkurrent till befintliga fartyg, utan mer som ett komplement.

Båten tar tolv passagerare och kräver två piloter, eftersom farten är så hög. Rib står för ”Rigid Inflatable Boat”, en båt med styvt skrov och gummipontoner. Den här typen av båt är extremt sjövärdig. Ribbåtar används av sjöräddning, polis och militär över hela värden.

Hudiksvall fick sin ribbåt 2010, men rib Vilma har lämnat Hälsingland och finns sedan 2013 i Stockholms skärgård, med hemmahamn på Ljusterö.

Jörgen Bengtson