Sjöräddningen kvar i Lönnånger

Sjöräddningen blir kvar i Lönnångersfjärden, Harmånger, även om dess sjöräddningsfartyget Rescue Folke Öman nu har lämnat hamnen för gott.

Rs Folke Östman har satt kurs mot Kalmar. Kvar i Lönnångerfjärden finns rs Lönnånger, en ribbbåt på cirka fem meter som gör 28 knop, och rs Catharina af Marstrand, en ribbåt på sju meter med en fart på 34 knop.

Sjöräddningsstationen Lönnånger, RS Lönnånger, grundades 2001. Den är operativ från april till december och är bemannad av cirka 15 frivilliga sjöräddare.

I dag rapporterar Hudiksrs Gustaf B Thordenvalls Tidning att rs Folke Öman har kastat loss en sista gång, för att angöra Kalmar, där fartyget sannolikt ska säljas.

Men redan till helgen ska ett ersättningsfartyg, rs Gustaf B Thordén (bilden), vara på plats. Fartyget har tidigare legat i Sundsvall och är yngre än rs Folke Öman; rs Gustaf B Thordén byggdes 2001, är något större än rs Folke Öman och har en maxfart på 34 knop, vilket gör det betydligt snabbare än rs Folke Öman.

RS Lönnånger har också den snabbgående ribbåten, rs Catharina af Marstrand (bilden nedan), som också gör 34 knop.

Sjöräddningen blir alltså kvar i Lönnångersfjärden, även om rs Folke Öman inte längre finns på plats.

På Hälsingekusten finns också sjöräddningsstationer i Hudiksvall och Söderhamn. Närmaste sjöräddningsstationer norrut är Sundsvall och söderut Gävle.

Den svenska modellen för sjöräddning bygger på samverkan mellan myndigheter, organisationer och stater. Sjöfartsverket leder och ansvarar för sjöräddningen. I insatserna ars Catharina af Marstrandnvänder staten alla tillgängliga resurser. Till detta kommer insatserna från ideella Sjöräddningssällskapet (SSRS), som faktiskt är viktigare än de statliga insatserna. Under 2014 deltog Sjöräddningssällskapet i 587 av insatserna. Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation, som utan statsbidrag eller annat offentligt stöd utför cirka 70 procent av sjöräddningen längs Sveriges kuster och i de större insjöarna.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om sjöräddningen på Hälsingekusten: Minskad sjöräddning 2014 (1 februari 2015), Färre sjöräddningsfall (24 november 2014), Mer sjöräddning med helikopter (26 januari 2014), Sjöräddningen sjösatt (21 april 2013), Stridsbåt säkrade gudstjänst (14 juli 2012), Sjöräddningen i vattnet (24 mars 2012), Nytt hus för sjöräddningen (19 september 2011), Sjöräddningen förstärker i Hudiksvall (4 april 2011) och Sjöräddningen söker ny båt (20 augusti 2010).

Jörgen Bengtson
Foto: Sjöräddningssällskapet